Demența birocratică paralizează zilnic zeci de mii de oameni la una dintre porțile Clujului

Un articol de: Ion Novăcescu

Conform unui studiu de trafic realizat recent, pe una dintre cele patru porți de intrare ale Clujului, aflată la hotarul comunei Baciu, pe șoseaua E 81– care leagă Zalăul de Cluj – intră zilnic cca. 30.000 de autovehicole. Astfel, trec zilnic prin comună și întră în Cluj Napoca cca. 9000 de mașini de mare tonaj, 3000 de autobuze și autocare, alături de 18.000 de autoturisme.

La prima citire s-ar putea spune: e un trafic normal pentru o metropolă care se dezvoltă rapid, precum Cluj Napoca.Da! E un trafic firesc, care nici nu ar fi trebui consemnat, dacă el nu ar fi sugrumat și încetinit zilnic din cauza demenței birocratice și administrative, care-i înnebunește pe români și secătuiește de vlagă România. Ca să aveți o idee despre nebunia administrativ-birocratică este necesar să precizăm că pe o porțiune de sute de metri – în zona cea mai aglomerată,  cele două benzi ale drumului european se află pe teritorii administrative diferite. Concret, pe direcția de mers către Cluj, banda stângă a drumului e în comuna Baciu, iar banda dreaptă este în Cluj Napoca.

Ei și ce! Care-i baiul?”, ar putea spune mucalit un bucureștean. Ce ne privește pe noi șoferii sau călătorii?! Păi ne privește, că aici este demența administrativ-birocratică, care împiedică de un an de zile instalarea unui sistem de semaforizare inteligent, solicitat și de cei – culmea! – 30.000 de cetățeni ai comunei Baciu . Cu toții, cetățeni, șoferi suferă zilnic din cauza blocării traficului și a ambuteiajelor care se întind – mai ales în timpul școlii – pe kilometri întregi. O semaforizare inteligentă, amplasată în cel puțin trei puncte vitale – în fața stației de carburanți, la ieșirea de pe str. Jupiter și în zona Napolact – ar fluidiza traficul.Trafic Baciu

De ce nu se poate face semaforizarea inteligentă și cine împiedică o asemenea modernizare necesară?

Pentru că în România starea de lucruri e complicată și alambicată prin cele două pârghii menite să guverneze și să administreze eficient societatea: legea și organizarea administrativă. De birocrație nu mai vorbim, că rațiunea de a fi și de a acționa a acesteia este să blocheze, sufoce și să îngroape orice inițiativă și orice mișcare.

Concret: la soliitarea cetățenilor exasperați de blocajele în trafic, Primăria Baciu s-a adresat Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi ( CNADR), care este administratorul E 81, pentru a se amplasa cele trei semafoare inteligente. CNADR a răspuns, într-un târziu că este de acord ca Primăria să facă un proiect tehnic. Cei din comună l-au făcut, însă cei de la București le-au spus sătenilor că tot ei trebuie să plătească semafoarele. Ăștia, săracii, din Baciu, au strâns cureaua – mai mult de nervi – și au solicitat oferte de preț. Valoarea semafoarelor = peste 30.000 de euro. E bai! Trebuie achiziție pe SEAP.Harta Baciu Cluj

„No bine! Stop joc!”, și-au zis cei din Primăria Baciu, … că ne ia DNA cu juvățul. Asta după ce ne impută Curtea de Conturi valoarea investiției făcute pe teritoriul altei localități. Dar până la acel moment, jocul oricum ar fi fost stopat fiindcă nu se știe cine poate emite autorizația de construire pentru lucrare. Primăria Cluj Napoca?! Primăria Baciu?! „Niciuna, nici alta…”, a intrat în schemă altă autoritate, pe numele său Consiliul Județean Cluj (CJ). Fiind o lucrare publică pe două unități administrativ-teritoriale, e prerogativa CJ să emită autorizația.

Ei bine! A trecut aproape un an de la momentul în care Primăria Baciu a pornit acest demers și zilele s-au scurs între întâlniri comune în birouri, vizite pe teren, comunicări scrise și … așteptare. Pe seama sănătății, vieții scurse inutil și a crizelor de nervi a sute de miii, milioanelor de români și străini care au intrat greoi pe această poartă a Clujului.

Și o vor mai face la fel. La anul și la mulți ani”