Lie to me la Antena 3: Ion Novacescu a descifrat microexpresiile Elenei Udrea

Prima emisiune care ține de consistenta și ultraspecializata zonă a  profilingului politic, realizată la o televiziune națională de știri, respectiv Antena 3, l-a avut ca principal protagonist pe specialistul clujean în comunicare, Ion Novăcescu. Invitat sâmbătă, 7 februarie 2015, de către Cristina Țopescu, în emisiunea sa „Dincolo de știri”, Ion Novăcescu a oferit un model de analiză profesionistă, serioasă, obiectivă și detașată asupra limbajului non verbal al unui actor politic.

La această emisiune Ion Novăcescu a participat în calitatea sa de specialist și formator în comunicare, acesta urmând și cursurile Academiei de Profiling din București a profesorului și profilerului Ion Duvac. Analiza limbajului non verbal și cu precădere a microexpresiilor este doar un segment al profilingului politic.

Precizăm că folosirea în titlu a numelui unui serial de succes pe tema microexpresiilor are doar un rol de atracție jurnalistică asupra conținutului articolului. Din punct de vedere metodologic, trebuie să precizăm că microexpresiile faciale n-au valoare predictivă, dacă nu sunt analizate în contextul general. Cei care studiază științific microexpresiile faciale și limbajul nonverbal subliniază că nu poți stabili cu precizie și fără umbră de îndoială dacă cineva minte pe baza unei microexpresii. Cu alte cuvinte nu există o microexpresie standard pentru minciună.

Evident, microexpresiile sunt mesaje ale limbajului non-verbal, care îl pot ajuta pe specialist să facă o predicție, însă, subliniez, esențial este să analizezi și contextul.Este o bucurie și o mare onoare pentru mine că această emisiune a generat un trend nou al dezbaterilor la televiziunile de știri.

Ion Novăcescu a precizat, în cadrul emisiunii, că a reușit să facă această analiză cu ajutorul profiler-ului Andrea Ilyas, co-fondator al Fabricii de Lideri. Este remarcabil faptul că această emisiune a beneficiat de o audiență uriașă, înregistrând 4,1 puncte de audiență și un interes deosebit.

Este semnificativă, în acest sens, prelungirea duratei emisiunii, cu 30 de minute, la cererea expresă a directorului postului Antena 3, dl. Mihai Gâdea. Cert este că odată cu difuzarea acestei emisiuni s-a deschis un nou drum al dezbaterilor la televiziunile naționale de știri, care au descoperit un nou filon de exploatare: șimbajul nonverbal al actorilor politici.

De acest trend a profitat din plin și Elena Udrea, care a generat o adevărată furtună de dezbateri odată cu gestul făcut în Parlament, cu ocazia ridicării imunității sale, la solicitarea DNA. Este vorba despre celebrul deget dus la nas. Precizăm că la secunda 8 a interviului de la HotNews Elena Udrea face un gest asemănător.