10 milioane de euro investitii in infrastructura comunei Baciu din zona metropolitana a Clujului

Primarul comunei Baciu, Florin Mureșan, a anunțat public, în cadrul unei interviu acordat publicației „Viața satului clujean” că Primăria acestei comune din zona metropolitană a Clujului gestionează în acest moment proiecte de investiții în infrastructură, în valoare de 10 milioane de euro. Banii au fost atrași, în principal, prin proiecte depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare, existând însă și proiecte ce au obținut finanțare europeană. Cei 10 milioane de euro vor fi investiți în lucrări de modernizare a drumurilor comunei ( cu cele șapte sate aferente), în extinderea rețelei de apă potabilă, canalizare și gaz, precum și într-un proiect de modernizare a serviciului de salubrizare.

Drum

Conform primarului „comuna Baciu a reușit să atragă în primele 10 luni ale anului 2017 suma de 10.000.000 euro. „Vom vedea cum vor fi împărțiți. Dar cred că pentru localitatea Baciu este cea mai mare realizare de după 1990, pentru că mai mult de 1 milion de euro nu s-a reușit să se atragă până acum. Eu le-am promis cetățenilor că mă voi axa mai mult pe partea de infrastructură, iar apoi de restul. Nevoile ar fi mult mai multe, dar ca și o casă, nu o poți face dintr-odată, ci pe rând”, afirmă Ioan Florin Mureșan. Acesta a făcut un inventar al proiectelor câștigătoare, precum și a lucrărilor de investiții în infratructura comunei. „În 18 septembrie am avut licitația pentru apă: Compania de Apă a efectuat licitația pentru distribuția apei potabile în localitățile Mera, Rădaia și Suceagu. Așteptăm finalizarea procedurilor și desemnarea câștigătorului. Dacă nu vor fi contestații, lucrările vor începe anul acesta, iar dacă vor fi, vor începe anul viitor. Pentru proiectul cu drumurile agricole, licitația a fost făcută în 23 septembrie; acum avem desemnat un câștigător. Dacă nu se face contestație, automat semnăm contractul pentru începerea lucrărilor. Ne-am ocupat și de partea de deszăpezire, cu obținerea materialului antideparant și cele necesare, avem deja contractele pentru acest lucru. Aceste lucruri se fac cu societatea la care suntem acționari; practic, firma care deservește partea de salubritate deservește și lucrările de deszăpezire”, susține primarul.

 

Fonduri europene pentru drumurile comunei Baciu

Pentru modernizarea sistemul rutier, Primăria Baciu a înaintat un proiect pe fonduri europene de 1.000.000 euro, pentru care licitația s-a făcut în 23 septembrie. „Avem desemnat câștigătorul, așteptăm contestațiile și procedurile legale. Apoi se va semna contractul și se merge mai departe. De asemenea, în Cheile Baciului, pentru deschiderea zonei turistice și legătura cu partea Floreștiului, 1 km și 250 m rigole și asfalt în Cheile Baciului, licitația a fost câștigată de o firmă. Chiar astăzi am făcut invitația pentru semnarea contractului și demararea lucrărilor. La fel s-a câștigat și licitația pe tronsonul strada Spitalului din localitatea Suceagu, care duce la Polaris, săptămâna viitoare se vor închide procedurile și se demarează lucrările, dacă nu există contestații” susține primarul. În același timp, există  contractul pe fonduri europene pentru drumurile de intravilan, unde va fi amenajată o parte de 7 km și ceva, ținând de localitatea Baciu. Contractele sunt semnate, s-a comandat proiectul tehnic, se reglementează procedura de achiziție și se parcurg pașii pentru obținerea avizelor. În ceea ce privește proiectul PNDL sunt finalizate proiectele și scoase avizele pentru studiul de fezabilitate în localitatea Baciu pentru strada Planetelor, strada Brădetului, Mesteacănului, Molidului. Tot pe PNDL e finalizat tot proiectul pentru SF pentru toate satele, Popești, Corușu și Săliștea Nouă, încadrându-ne în termene.

Modernizarea infrastructurii de salubritate a comunei

Primarul comunei Baciu susține că se află în prag de finalizare a lucrărilor începute pentru modernizarea ghenelor subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor; două asemenea puncte gospodărești fiind pe strada Trandafirilor și două pe strada Jupiter. „Am decis să facem acest lucru pentru că erau multe gunoaie în jurul acestor ghene, oamenii nu adunau selectiv, deși aveau tomberoane aliniate pentru gunoi selectiv, iar acum 4-5 ani am și acoperit ghenele de gunoi. Însă erau și multe rozătoare care se perindau pe acolo, deoarece mulți cetățeni nu respectă regulile de a arunca gunoiul în locul special amenajat.

pubele

Baciu va avea cea mai modernă grădiniță din județul Cluj

Avem finalizat și SF (Studiul de fezabilitate) pentru grădinița care se va construi în localitatea Baciu. Cred că va fi una dintre cele mai moderne grădinițe, pentru că e făcută după ultimele standarde. Așteptăm confirmările de la București. Sumele sunt alocate pentru aceste proiecte, ne-am încadrat în termene și avizele le-am scos.

Lucrări în satele comunei

„În localitatea Suceagu am demarat procedurile și am achiziționat terenul pentru stația de epurare. Ne-am gândit că, dacă tot se sparge drumul care s-a făcut prin SAPARD, fapt care ne-a îngreunat foarte mult aceste lucrări pentru că n-a fost gândit cum a trebuit și luat în ordine cronologică – canalizare, apă, gaz, apoi restul – vrem să nu cheltuim de două ori banii pentru asfaltare atunci când le refacem”, spune Florin Mureșan.În această perioadă se execută lucrări mici de reparații la drumuri, care nu sunt încă finalizate, întrucât nu există fonduri suficiente pentru a putea termina toate reparațiile. „În Popești, Mera, pe strada Pădurii din Baciu mai sunt drumuri care necesită multe reparații, fiind deteriorate din cauza ploilor abundente și a stratului fin de asfalt de 2-3 cm.

Un parc amenajat pe un teren donat de un localnic

„Am obținut CF-ul pentru strada Bisericii Ortodoxe colț cu Neptun, unde se va face un parc de 500 mp pentru tineri. Mulțumim pe această cale domnului Badiu Nicolae pentru terenul pus la dispoziție. Suntem în proceduri de evaluare a achiziției pentru creșa care urmează să fie făcută în cartierul Tineretului. Vom pune, împreună cu arhitectul comunei Baciu, o lege strictă și pe partea de construcții, cât ne permite legea. Pentru amenajări și trotuare, închirierea rigolelor pe strada Transilvaniei se pun la punct ultimele detalii referitoare la demararea lucrărilor care vor fi probabil anul viitor. Tot aici, dorim să pregătim canalul pentru firele aeriene de pe stâlpi și să-l dăm în concesiune pentru o anumită perioadă, lucru care e tot în beneficiul comunității”, a mai spus primarul comunei BAciu