Elevii clujeni susținuți de NTT DATA Romania realizează Marea Frescă a Centenarului
Zeci de elevi ai Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj Npoca pictează în aceste zile o lucrare murală de dimensiuni mari, care este închinată sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea din 1918. Alături de ei, pe șantierul Marii Picturi Murale a Elevilor, se află profesori și voluntari de la marea companie de IT – NTT DATA Romania – cea care le finanțează lucrarea. Reporterii de la marile televiziuni naționale dar și de la principalele publicații locale au venit și ei la fața locului, ca să relateze despre impresionanta frescă, care are 72 de metri pătrați.


Acesta este un proiect inițiat și realizat de Consiliul Elevilor din acest colegiu. Lucrarea de artă, care este pusă sub semnul sărbătorii celor 100 de ani de la Unirea Românilor din 1918 – „Cluj 100”, a fost inițiată de către: Dana Novăcescu (președinte, cl. XI-a G2) și Nora Catană (vicepreședinte – cl. XI-a G1).
Concept artistic: Milea Catalina (responsabil Departamentul de artă – cl. XI-a G1)
Dana Novăcescu spune: „Fiind fiică de istorici ( mama sa, Gabriela, este profesoară de istorie la Colegiul Național „George Barițiu”) am dorit ca și elevii de la Coșbuc să-și aducă prinosul și contribuția la cinstirea înaintașilor noștri și la sărbătorirea Centenarului 1918-2018. Am considerat că o pictură murală de mari dimensiuni ar fi cel mai potrivit mesaj de respect pe care l-am putea da Părinților-fondatori ai României Mari. Prin această lucrare de artă, realizată cum spuneam în întregime de colegii din Coșbuc și voluntari, am vrut să facem un simbol frumos, care să reprezinte generația noastră, a celor din 2018. De fapt, toată lucrarea e mesajul generației noastre către cele viitoare”, spune ea.
La rândul ei, Cătălina Milea își descrie lucrarea: „Am ales conflictul tehnologia-natură iar omul, implicit între cele două, blocat în indecizie, deoarece consideră că e un conflict cu care toți ne confruntăm și e extrem de contemporan. Din punct de vedere vizual cumva imaginea se structurează pe mai multe straturi, un soi de carcase artificiale, prin axioma susținută în ilustrație (sic-n.red.) cum că tot ce e natural oricum va găsi o cale să se întâmple, natura ne definește până la urmă ca și oameni, oricum va răzbate și se creează un contrast între formele perfect stilizate și geometrizate și cele organice, iar omul rămâne cumva la mijloc, în indecizie, neștiind cărui mediu îi aparține”.
Partener de onoare: NTT DATA Romania

Parteneri: Rotary, Palatul Copiilor.
Susținător logistic: Fundația Armonia.
Partener de comunicare: Fabrica de Lideri

Echipa NTT DATA Romania pictând: Ioana Ciciovan, Flavia Covaci și Gabriel Apăvăloaie.
Marea Pictură Murală a Elevilor are următoarele dimensiuni: 12 X 6 metri = 72 metri pătrați.
Pictarea acesteia a început în ziua de 4 aprilie 2018. Până acum s-au folosit peste 55 de litri de vopsea. Lucrarea se preconizează a fi terminată în 22 aprilie.
Elevii aduc mulțumiri Direcțiunii Colegiului și Primăriei Cluj Napoca pentru acord și aprobare.
O echipă a PRO TV a realizat un reportaj pe șantierul Marii Picturi Murale.