Exclusivitate! Operatiune speciala la Cluj Napoca.

Operațiunea specială de lucrare de artă în centrul municipiului Cluj Napoca, respectiv: montarea unei grinzi din beton armat de 56 de tone ( una din cele 11), la noul pod „Traian”, de peste Someș, cu ajutorul a două macarale. Una de 500 de tone forță , iar cealaltă de 200 de tone. Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul a trei zile (21-23 aprilie). (vezi galeria foto și video atașat!)

Un micro-reportaj de: Ion Novăcescu

Operatiune 2.Net

Constructorul clujean al noului pod „Traian”, de peste Someș, din zona Pieței Mihai Viteazul, firma „Diferit”, a început montarea celor 11 grinzi din beton armat de 56 de tone. Această operațiune specială de lucrare de artă a început de vineri, 21 aprilie 2017, durând însă doar patru ore, după care a fost oprită la cererea Electrica Transilvania Nord, care a fost nevoită să repună în funcțiune linia de înaltă tensiune de 110 kw, ca urmare a creșterii consumului de energie electrică, din cauza ninsorii abundente și a frigului. În dimineța zilei de sâmbătă, de la ora 7, impresionanta macara de 500 de tone forță, asistată de o alta, de 200 de tone, amplasată pe malul celălalt, au început operațiunea de montare a uriașelor grinzi de beton armat, lungi de 34 metri și având fiecare o greutate de 56 de tone. Aceste grinzi au fost turnate în condiții speciale de către o firmă din București, iar transportul acestora s-a făcut cu trailere speciale, pe durata a mai multor zile – porțiunile cele mai dificile fiind pe Valea Oltului și în zona Feleacului – de către o firmă din Oradea.  Această firmă – Deme Macarale – a asigurat și montarea grinzilor, cu ajutorul unor specialiști și a macaralelor. O remarcă specială – să nu se supere inginerii care au coordonat operațiunea – am pentru domnii: Vasile Popa – macaragiul de pe mastodontul de 500 de tone. Și el un munte de calm și profesionalism. După cum veți vedea și auzi în  materialul video, acest Meseriaș a aoperat, timp de aproape două ceasuri – cât a durat instalarea uneri grinzi – mișcări de nivelul 5 cm în sus, în jos, la dreapta, la stânga. Și nu cu un băț, cu o greutate în vârf, ci cu ditamai grinda de 56 de tone. Din partea clujeană a meseriașilor, îl menționez pe maistrul Valentin Cherecheș. Dânsul – spune Nicolae Petri – e cel mai bun specialist în poduri din Transilvania și e printre puținii care au mai rămas în România. Responsabilul și coordonatorul șantierului este ing. Sandu Alexandru (Diferit). Acești oameni sunt adevărați lideri în domeniul lor.

Remarcabil este și faptul că aceste grinzi uriașe au fost prinse, ridicate și amplasate cu ajutorul unor chingi din… mătase naturală. Vorba aceluiași Nicolae Petri, tehnologia de fabricație a acestor chingi este inspirată de la păianjeni, cu a lor pânză, care este cea mai puternică și rezistentă țesătură existentă pe acest pământ.

De ce a fost specială această operațiune de lucrare de artă? Pentru că fiecare dintre cele 11 grinzi trebuie amplasată, la capetele podului, pe câte un suport făcut dintr-un beton special, având deasupra un suport de metal, numit cuzinet. Grinzile, la partea lor inferioară, unde vin așezate peste cuzinet. Au o placă metalică, ce se prinde de cuzinet. Acesta are posibilitatea unei mișcări față-spate, pentru a rezolva problema de dilatare și contractare. Pe suportul de beton, între cuzinet, există un material special, din neopren (un tip de cauciuc), care are rolul să mortizeze șocurile. Vă îndemn să urmăriți materialul până la capăt, ca să vedeți cât de fină este operațiunea de fixare a grinzilor în locașurile lor speciale, exact pe acești cuzineți, mișcări care se fac la milimetru… cu o grindă de 56 de tone. Felicitări întregii echipe de pe șantierul podului- cca. 40 de oameni – dar mai ales echipei speciale care a amplasat grinzile.

Așadar: să avem răbdare! Vrem un pod sigur și e în interesul nostru să fie așa.

La pod urmează turnarea unei plăci speciale de beton peste aceste grinzi, operațiune tehnologică a cărei durată – conform normativelor – este de 28 de zile.

 

Precizez că intrarea mea pe șantier s-a făcut în conformitate cu dispozițiile legale și că mi s-a făcut instructajul de protecție a muncii.