EXCLUSIVITATE: Studiul Agenției Naționale Antidrog privind consumul de droguri în liceele clujene.

Autor: Ion Novăcescu

Agenția Națională Antidrog a prezentat, la sfârșitul lunii februarie 2018, la Prefectura Cluj, în fața reprezentanților autorităților administrative, judecătorești, din Poliție și Jandarmerie, a șefilor Inspectoratului Școlar, ”Studiul privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceeal și profesional din județul Cluj”.

Studiu privind drogurile în liceele clujene
Studiu privind drogurile în liceele clujene. Sursa: Agenția Națională Antidrog.

Conform acestui Studiu, un elev clujean din 10 s-a drogat cel puțin odată cu cel puțin un drog ilicit (excluzând tranchilizantele, sedativele, inhalanții și steroizii).

Cel mai consumat drog în rândul elevilor din județul Cluj este canabisul. Același drog ilicit este, de altfel, preferat de elevi la nivelul întregii Românii. Elevele clujence sunt mai mari consumatoare de canabis decât băieții din aceleași licee. Valoarea prevalenței consumului de canabis cel puțin odată în viață crește progresiv cu anul de studiu. Așadar, cu cât avansează în anii de liceu, cu atât mai mult consumă canabis elevii din Cluj, ca de altfel și droguri ilicite.

Consumul de canabis la elevii clujeni
Consumul de canabis la elevii clujeni

Alcoolul este cel mai consumat drog licit de către elevii clujeni. În cazul băieților se înregistrează valori mai mari ale consumului, decât la fete. Important este faptul că „în clasa XII-a sunt semnalate cele mai mari niveluri ale prevalenței consumului excesiv de alcool în ultima lună și în ultimul an, dar și cel mai mare nivel al prevalenței de-a lungul vieții a consumului excesiv de alcool.

La fel de important este faptul că peste jumătate din elevii de liceu din Cluj au fumat cel puțin odată în viață și că între băieți și fete nu există diferențe semnificative statistic la acest capitol.

Consumul de alcool la elevii clujeni
Consumul de alcool la elevii clujeni

 

Studiul Agenției Naționale Antidrog a urmărit să afle care este percepția elevilor clujeni față de nivelul de permisivitate al părinților lor față de consumul de droguri. În ceea ce privește toleranța părinților față de consumul de către elevii clujeni a drogurilor tari (heroină, cocaină), dar și față de ecstasy, marijuana/hașiș, aceasta este foarte mică. În proporție de 90% atât tatăl cât și mama unui elev clujean nu i-ar permite să consume asemenea droguri. Ceea ce este șocant însă e permisivitatea mare față de consumul de alcool. Aproape 53% dintre tați peste 50% dintre mame ar permite copilului lor, elev de liceu, să consume alcool.

Permisivitate tata si mama față de consumul de droguri al elevului clujean.. Sursa: Agenția Națională Antidrog.
Permisivitate tata si mama față de consumul de droguri al elevului clujean.. Sursa: Agenția Națională Antidrog.

Consumul de droguri licite și ilicite în județul Cluj crește an de an, deși aceiași elevi, într-o proporție mare sunt foarte conștienți de riscurile de sănătate și penale la care se supun. Astfel, aproape 80% dintre elevii clujeni au răspuns că știu că își fac rău dacă se droghează. Același procent este format și din cei conștienți de răul pe care și-l fac dacă „consumă patru-cinci băuturi aproape în fiecare zi”. Și cu toate acestea o fac. Iar consumul – mai ales de alcool – în rîndul tinerilor crește aproape în progresie geometrică. Cert este că elevii clujeni, în proporție de peste 70%, sunt conștienți de riscurile la care se expun și de răul pe care și-l fac singuri, dacă consumă regulat: marijuana/hașiș, ecstasy și fumează cel puțin un pachet de țigări pe zi.

Și cu toate acestea consumul crește. Și, se pare, odată cu acesta crește și infracționalitatea în rândul adolescenților din Cluj și din toată România.

Am vrut să aflăm care este percepția directorilor liceelor clujene față de consumul de droguri licite și ilicite al elevilor pe care-i păstoresc. O reacție emblematică este cea a directorului Colegiului Național George Coșbuc, Valentin Maxim Oros (foto)

Valentin Maxim Oros - directorul Colegiului Național George Coșbuc
Valentin Maxim Oros – directorul Colegiului Național George Coșbuc

, care ne-a declarat că în ultimii doi ani nu are cunoștință ca vreun elev al colegiului pe care-l conduce să fii consumat droguri. „Nu avem niciun caz concret de consum de droguri printre elevii colegiului nostru, care să fi fost investigat de poliție în ultimii doi ani. De asemenea, în școală nu avem semnalat vreun caz de consum de droguri în rândul elevilor”, a mai spus acesta. Întrebat dacă la nivelul Colegiului există vreun program sau vreo activitate care să asigure educarea și prevenirea elevilor față de consumul de droguri, directorul Oros a spus că nu există un asemenea program care, de altfel, nu-și pre are rostul, din moment ce în ultimii doi ani de când domnia sa este director nu s-a înregistrat niciun elev care să fi consumat droguri în liceul pe care-l conduce. Precizăm că acest colegiu are 1600 de elevi și în urmă cu patru ani poliția a descoperit și anihilat o rețea de traficanți și consumatori de droguri formată din elevi ai acestui liceu clujean.

Vom reveni cu o altă dezvăluire explozivă și în exclusivitate aici despre statistica neagră a criminalității în rândul adolescenților și vom încerca să răspundem la întrebarea: De ce ucid, violează și se droghează minorii?!