Histrioniada Elevilor a început. Festivalul național de teatru are un program atractiv

Singurul festival național de teatru pentru liceeni, organizat chiar de ei, se desfășoară la Cluj. Sloganul festivalului din ediția de Centenar este teribil: „Piesele puse în scenă de noi sunt mai tari decât teatrul lor!” Fabrica de Lideri le urează succes tuturor participanților, fiind mândră să le fie Partener și susținător.

„Histrioniada Liceenilor”, Festivalul national de teatru organizat exclusiv de liceeni pentru liceeni, a avut, în 3 septembrie 2018, deschiderea oficială, cu piesa companiei de teatru independent Reactor, numită „Planeta Manipulare S01”, care a fost pusă în scenă la cinematograful Dacia din Mănăștur. Sala fost plină de liceenii iubitori de teatru, veniți din toate colțurile României. La cea de-a XVI-a ediție a festivalului de la Cluj Napoca participă șase trupe din: București, Alba Iulia, Focșani, Galați, Constanța, Timișoara, Cluj Napoca, Suceava și Sibiu. Precizăm că una dintre trupe are componenți din mai multe orașe. Alături de aceste trupe vor performa 10 artiști amatori în spectacole de „one man show”. În total vor vor intra în competiție pentru trofeul Histrioniada aproape 80 de actori-elevi. Alături de aceștia au venit la Cluj instructori și voluntari. În total sunt peste 130 de participanți, care au primit cazare, masă și alte facilități din partea unicului organizator: Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

Copii aceștia au făcut adevărate minuni ca să poată produce acest mare eveniment, fiind lipsiți de susținerea autorităților locale și a sponsorilor. Din echipa de organizare a festivalului fac parte opt elevi, cei care fac parte din Biroul Executiv Județean al Elevilor, adică: Dana, Tania, Alex, Diana, Maria, Alex, Mihai și Rareș. Puștii ăștia grozavi și foarte muncitori sunt elevi la: Coșbuc, Șincai, Economic, Telecom, Blaga și Pedagogic.

 

 

Începând din 4 septembrie începe competiția oficială pentru câștigarea trofeului. Toate spectacolele de teatru se defășoară în sala mare a Casei de Cultură a Studenților, de la ora 16 până la ora 2-0, în fiecare zi, până în în 6 septembrie, când va avea loc festivitatea de premiere. Aceasta se va desfășura de la ora 13, în același loc, când va fi înmânat marele trofeu al festivalului.

Încă de la prima sa ediție, festivalul a adus o plus-valoare culturală pentru orașul Cluj-Napoca, dar și o multitudine de amintiri plăcute, pentru toți cei implicați. Fiind bazat pe promovarea tinerelor talente și încurajarea intrării tuturor tinerilor în lumea teatrului, printr-un concurs de o anvergură impresionantă, Histrioniada reușește să fie în rândul marilor festivaluri ale țării, având parte și de un juriu de specialitate format din nume considerabile ale teatrului local. Pe lângă spectacolul efectiv, care va presupune un fructuos schimb de bune practici între liceenii pasionați de arta teatrală, aceștia vor avea ocazia să își completeze palmaresul de competențe și abilități în interpretare, participând la sesiuni de formare și ateliere de lucru în această direcție, susținute de artiști cu experiență vastă.

Precizăm că unul dintre atelierele festivalului va fi susținut, în două zile, de apreciatul actor Titi Băcioiu. La rândul său, îndrăgita actriță Elșena Ivanca s-a implicat în ajutarea organizatorilor clujeni pe linia jurizării competiției.

În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, Dana Novăcescu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj, i-a salutat pe participanți. „V-am chemat cu tot dragul și vă primim cu brațele

Dana Patricia Novăcescu. Producător al Festivalului Histrioniada. Ediția 2018.

deschise. Cu tot ce avem și am putut aduna, ca să vă oferim… noi, cei din echipa Consiliului Județean Cluj al Elevilor, în aceste vremuri de restriște și de crâncenă nepăsare.
În care doar iubirea noastră pentru arte, credința, dăruirea și munca ne-au putut face să mutăm din calea voastră munții de nepăsare.
Bine ați venit, Histrionilor, în casa noastră!
Fie ca prin jocurile voastre să-i faceți pe zei să zâmbească și să râdă. Ca să le alungați mânia și, astfel, să-și reverse harul lor peste mințile și inimile oamenilor mari pentru a-i îndrăgosti de teatru din nou.
Dar mai întâi bucurați-ne nouă inimile. Ale celor care am trudit, ale celor care ne-au ajutat și ale tuturor oamenilor din această sală, care iubesc teatrul.
Bucurați-ne și salvați-ne sufletele!
Căci piesele puse în scenă de voi sunt mai faine decât teatrul făcut de ei!
Să sune gongul!                                                                                                                                                                                                                                                      Urez inspirație și succes tuturor actorilor și performerilor!”, a mai spus  Dana Novăcescu, elevă în clasa XII-a la Colegiul Național George Coșbuc, secția maternă germană.

Fabrica de Lideri este mândră să fie Partener al Histrioniadei Liceenilor.

Consiliul Județean al Elevilor Cluj mulțumește celor care i-au ajutat în organizarea acestui proiect.

Sponsorii Festivalului sunt: Fundația Armonia, Panemar, Captain Bean.

Partener principal: Casa de Cultură a Studenților.

Parteneri: Universitatea Babeș Bolyai, DJTS Cluj, Cinema Dacia, Federația Tinerilor, Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca, Omni Pass și Reactor.

Imaginile de mai jos sunt de la gala de deschidere, din 3 septembrie 2018. Intrarea este liberă la toate spectacolele.

A început Histrioniada Elevilor.Spectacolul de deschidere.Cinema Dacia din Mănăștur.Organizator – Consiliul județean al elevilor ClujProducător: Dana Patricia Novăcescu.

Posted by Ion Novacescu on Monday, September 3, 2018