Încep lucrări de 2 milioane de euro la două drumuri din comuna Baciu

Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, a anunțat pe profilul să de facebook că Primăria a semnat contractele pentru executarea lucrărilor de modernizare a două drumuri importante din comună, unul de peste 8 km, iar celălat de peste 7 km. Finanțarea lucrărilor se face din fonduri europene nerambursabile, atrase de Primărie.

Conform anunțului postat de primar, ”în cazul primului contract de lucrări este vorba de modernizarea unui drum extravilan în lungime, dintre care un tronson de 3,8 km va fi folosit ca o alternativă de ieşire la drumul naţional extrem de aglomerat – vor fi executate de firma clujeană AGM Group. Traseul acestui drum va fi str. Jupiter – str. Neptun – str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă.” Potrivit anunțului, în cadrul proiectului „este cuprins un drum de legătură între strada Cometei și Valea Seacă prin zona Iertaș. Avem în vedere modernizarea din fonduri proprii a drumului de la Strada Cometei – până la intersecția străzilor Neptun cu Jupiter. Acest drum va fi o variantă care va lega Cartierul Nou de Strada Valea seacă pe 3,74 km și va putea prelua traficul de pe străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș. 3,2 km vor fi modernizați prin fonduri PNDR din proiectul menționat, iar 0,54 km, din fonduri proprii. Se are în vedere și racordarea rețelei existente de străzi cu acest drum respectiv străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș prin modernizarea porțiunilor neasfaltate.”

Cel de-al doilea contract de lucrări are ca obiectiv „modernizarea unui traseu intravilan în lungime de 7,2 km, care include mai multe străzi și lucrări de artă complexe și deosebit de costisitoare. Mai ales cele care vizează refacerea și consolidarea malurilor și amenajarea unor ziduri de sprijin pe străzile Castanilor și Planetelor. Și această complexă lucrare de modernizare va costa 1 milion de euro,  finanțare nerambursabilă obținută de Primăria Baciu de la Uniunea Europeană, pe baza unui proiect coordonat de o echipă a Primăriei noastre. Timpul de execuție al lucrării este de un an”, precizează edilul comunei.

Primarul îi mai anunță pe cetățenii și locuitorii comunei Baciu că „cele două firme care au câștigat licitația au trecut la organizarea de șantier și potrivit asigurărilor care ne-au fost date de responsabilii acestora, în maxim trei săptămâni vor începe lucrările pentru a benefecia de cât mai mult timp benefic din acest an. Primăria Baciu a emis autorizațiile de construire pentru cele două lucrări, banii sunt în contul nostru de la Trezorerie, noi nemaiavând alte obligații și proceduri de îndeplinit pentru începerea lucrărilor.”

Comuna Baciu este a doua ca mărime din județul Cluj și una dintre cele mai mari din România, aici avându-și originile și reședința peste 22.000 de cetățeni și locuitori. Comuna este în plină expansiune imobiliară, fiind vecină cu municipiul Cluj Napoca, fapt care o face să fie atractivă pentru mulți tineri și familii tinere. Mărirea numărului de locuitori a generat, evident, probleme și complicații, întrucât infrastructura nu era adaptată unei asemenea expansiuni imobiliare. Sunt probleme cu accesul spre și dinspre Cluj Napoca, cu drumurile, cu rețeaua de apă și canal, motiv pentru care primarul și echipa sa din Primărie au depus numeroase proiecte de atragere de fonduri europene și guvernamentale pentru modernizarea infrastructurii, care acum încep să devină operaționale.