Șocant! Stupoare la Bruxelles față de obtuzitatea auditorilor Curții de Conturi și față de abuzurile pe care le comit

Un europarlamentar român acuză Curtea de Conturi că blochează derularea proiectelor europene în România și că astfel împiedică modernizarea țării.

Un articol de: Andrea Ilyas

daniel-buda1

Europarlamentarul liberal, Daniel Buda, a declarat în exclusivitate pentru Fabrica de Lideri.ro că la Autoritatea de Audit de la Bruxelles (instituția împuternicită să controleze modul în care se cheltuie banii comunitari n.n.) se înregistrează din ce în ce mai multe plângeri ale beneficiarilor români de finanțări europene față de „obtuzitatea auditorilor Curții de Conturi a României”. Reprezentantul României în grupul PPE din Parlamentul european susține că „la Bruxelles nimeni nu înțelege de ce legislația unitară a UE este interpretată diferit de auditorii români ai Curții de Conturi care, pur și simplu, prin obtuzitate și interpretări draconice blochează derularea proiectelor și implementarea finanțărilor în România.” Europarlamentarul susține că la Bruxeles, la nivelul Autorității de Audit, stupoarea este generalizată atunci când vine vorba despre asemenea abuzuri de interpretare și că funcționarii europeni nu înțeleg de ce auditorii români sunt mai „catolici decât papa” și sunt atât de abusurzi și aberanți în impunerea de condiții suplimentare. Daniel Buda susține că la nivelul niciunui stat al UE auditorii naționali nu sunt atât de obtuzi, precum cei români. Europarlamentarul român a mai precizat că Autoritatea de Audit de la Bruxelles a fost atât de des solicitată în ultima vreme atât de către beneficiarii finanțărilor, cât și de către Autoritățile de Management din România ca să ofere o interpretare oficială la diverse interpretări ale auditorilor Curții de Conturi române, încât oficialii europeni se întreabă, pe bună dreptate: „Măi, românilor, voi sunteţi normali la cap? Voi nu vedeţi că toată Europa se duce pe varianta asta, care e unitară şi voi faceţi și impuneți altceva, doar că să vă blocați modernizarea?”

În concluzie, susține europarlamentarul de la Cluj „marea problemă, sau una din marile probleme, se află în curtea auditorilor Curţii de Conturi din România, care se pare că nu înţeleg că rostul lor nu e să facă exerciții absurde și obtuze de putere pe seama celor care se chinuie să atragă resurse pentru modernizarea României.“ El a mai spus că se impune de urgență temperarea acestor abuzuri de putere pentru că „este inadmisibil – şi subliniez ESTE INADMISIBIL! – că auditorii Curţii de Conturi din România să-şi bată joc de cei care atrag fonduri europene. Responsabilitatea cea mai mare în momentul de faţă o au auditorii Curţii de Conturi care vin şi interpretează – de foarte multe ori! – ABUZIV regulamentele europene.”

Pentru stoparea acestui abuz de interpretare a legislației europene, europarlamentarul român i-a trimis o scrisoare oficială lui Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi a României, în care i se cere acestuia să impună auditorilor ca interpretarea să se facă în baza legislației unitare europene și nu a viziunii personale a auditorului român.

În acest sens, mai spune europarlamentarul liberal, este esențial faptul că principala cauză a problemei procentului scăzut al fondurilor europene atrase de români nu sunt cele două–trei seturi de reglementări şi condiţionări impuse de către Bruxelles, ci, surprinzător, – sau nu, pentru cunoscători! – sunt cele încă 20 -30 impuse de decidenţii români.

Iată de ce – spune Daniel Buda – cu sprijinul grupului PPE din Parlamentul european se va iniția și vota o procedură simplificată de atragere și implementare a fondurilor europene. Un prim pas a fost făcut de către europarlamentarul de la Cluj, care a prezentat spre examinare un raport în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Raportul s-a referit la „Creşterea implicării partenerilor şi a vizibilităţii în activitatea fondurilor structurale şi de investitiieuropene„. “Am subliniat în acest raport – spune europarlamentarul român – necesitatea simplificării procedurilor de accedere la aceste fonduri, la nivel european. Am avut o dezbatere cu experţi pe ceea ce înseamnă simplificare. V-aţi cruci dacă aţi vedea câte probleme sunt! …..Tocmai de aceea am cerut şi am subliniat, – şi mă bucur că expertul a considerat că e o chestiune care trebuie să o avem în vedere – am cerut PROCEDURI UNICE de derulare a fondurilor europene, din Germania până în Franţa, Italia sau România, astfel încât cel care accesează fonduri europene să ştie care sunt paşii de urmat și acești paşi să fie aceeaşi, pe toată suprafaţă Uniunii Europene. Și să nu mai fim, noi, românii, cei mai obtuzi și aburzi dintre europeni, fiindcă pe seama nedezvoltării noastre o să fim. Noi o să rămânem cu controalele draconice, în vreme ce polonezii, ungurii și cehii atrag fonduri uriașe ți își sprijină întreprinzătorii să atragă și mai multe. La noi, în schimb, îi îngropăm de vii pe cei care se încumetă să depună un proiect. Abuzul acesta trebuie să înceteze!”, a mai spus Daniel Buda.

Europarlamentarul de la Cluj a mai dezvăluit încă un aspect șocant al blocajelor – în fapt al unui posibil sabotaj – în calea modernizării României, și anume filtrarea și chiar stoparea informației oficiale care să-i ajute pe români să atragă fonduri. În acest sens el a dezvăluit că în urma unei discuţii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a avut stupefacția să constate acest fapt. „Katainen a dat România exemplu că nu a atras banii din fondul Juncker şi că domnia să a vorbit cu patru bănci din România, care însă au spus că nu sunt interesate să atragă acești bani”, ne-a declarat Daniel Buda. „Stupefiat de această muștruluială am vorbit cu un preşedinte de bancă din România pe care îl cunoşteam şi l-am întrebat de ce nu fac chestiunea asta? << Sunt bani pe care îi puteţi lua iar banca ar putea să profite de pe urma asta. >> Iar el îmi spune << Păi nu ştiu ce înseamnă chestiunea asta. Nu avem nici o informație în acest sens.>> Iată că şi aici avem un subiect pe care o să-l dezbatem în perioada următoare. Adică pe de o parte Comisia spune că România nu vrea, pe de altă parte însă constatăm că informaţia nu a ajuns în ţară. Este o problema pe care va trebui, într-o formă sau altă, să o rezolvăm. Toată lumea spune că vrem modernizare ca în Occidentul Europei. Fraţilor, dar trebuie să şi jucăm că să fim în Nucleul Dur al UE. Nu te pune nimeni la masă dacă nu stai tu. Nu te bagă nimeni în seamă altfel “, a concluzionat europarlamentarul PPE.

Este, fără îndoială, mesajul esențial al deșteptării acestui popor care excelează la capitolul dezbinării și asasinării caprei vecinului. Modernizarea în spirit occidental a țării noastre TREBUIE să devină crezul fiecărui român. Inclusiv al auditorilor Curții de Conturi. Și nu numai.