Viitorul e al suburbiei. Alternativa Baciu.

Cluj Napoca pur și simplu galopează către statutul de metropolă. Acest fapt, pe lângă avantaje aduce cu sine și mari costuri sociale. Printre cele mai evidente enumera creșterea costului vieții și diminuarea calității vieții, pe anumite planuri. În Cluj Napoca se înregistrează unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții și doar dacă avem în vedere prețurile mari ale chiriilor, alimentelor și serviciilor. De asemenea, creșterea orașului afectează calitatea vieții prin poluare, aglomerația în trafic și timpul consumat pentru mobilitatea urbană. Marile orașe europene și-au „motivat”, ca să nu spunem obligat populația sa își mute reședința la periferie, lăsând orașul în sine ca nod administrativ și economic. Și la Cluj Napoca, în scurt timp se va ajunge să fie insuportabil de costisitor și de dificil să trăiești, să activezi și tranzitezi zona centrală. Un indiciu al afirmației noastre îl reprezintă dublarea prețului parcării, dar și timpul consumat pentru deplasarea între diferite puncte din zona centrală.

Iată de ce la orizontul viitorului se prefigurează – exact ca în cazul metropolelor occidentale – alternativa suburbiei. De fapt viitorul e al buburbiei și în metropola clujeană. Oamenii vor fi determinați să se refugieze/să fugă spre zonele periferice ale marii aglomerări urbane, acolo unde costul și calitatea vieții sunt mult mai bune. Analizând economic, social și… imobiliar harta metropolei Cluj Napoca și privind-o și din punct de vedere geo-administrativ, dar și geopolitic atenția ni s-a oprit asupra comunei Baciu. O sumară analiză a acestei comune ne relevă câteva avantaje evidente pentru a sugera că acest spațiu de locuit va deveni, în scurt timp, foarte atractiv și, evident, foarte dorit.

Primul indicator – și cel mai important în opinia noastră – este viziunea care guvernează această comună. Iar viziunea o depistezi nu din declarațiile politicianiste, ori de bune intenții ale factorului politic ci din proiecția bugetară și din evoluția bugetului local. Vestea cea mai bună: bugetul local al acestei comune situate la 7 km de centrul Clujului s-a mărit, în acest an, față de anul trecut de peste trei ori. Mai precis, bugetul comunei a crescut de la 9 la 29,3 milioane lei. Imediat curiozitatea ni s-a îndreptat către direcțiile de consum ale acestor banii și astfel am primit cea de-a doua veste bună. Primăria Baciu a decretat anul 2017 – anul investițiilor publice în Baciu. Mai aflăm că principala resursă pentru investiții sunt proiectele cu finanțare europeană și guvernamentală. Ultimele depuse sunt șase proiecte de investiții care vor primi finanțare guvernamentală de 26 milioane de lei.

baciu

După cum spuneam mai sus, esențială e viziune și resursele concentrate pentru materializarea ei. Scopul acestei viziuni îl reprezintă dezvoltarea și urbanizarea. Cea mai mare parte a resurselor din bugetul local, precuml și sumele atrase de comună de la guvern și din fonduri europene, sunt direcționate către investiții de modernizare a infrastructurii rutiere și pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare. După cum spuneam bugetul local al comunei Baciu a crescut în 2017 la 29 milioane lei, după ce în 2016 a fost de 9 milioane lei. Creșterea aceasta, de peste 300%, se datorează fondurilor europene atrase de Primărie, ca urmare a proiectelor de investiții concepute și depuse. Destinația banilor și sumele ce vor fi cheltuite în acest an pot fi aflate pe site-ul primăriei.

Primarul Ioan Florin Mureșan a precizat care sunt principalele obiective investiționale și comunitare, care vor fi finanțate din acest buget.

Pe primul loc în planurile Primărei se află o creșă cu 200 de locuri. Acest obiectiv – susține primarul – este vital comunității, ca urmare a dezvoltării cartierului Tineretului, unde se mută tot mai multe familii tinere. Primăria poartă negocieri cu un investitor imobiliar pentru cumpărarea unui imobil care a fost evaluat la 520.000 euro. Negocierile au intrat în impas, întrucât proprietarul cere acum 720.000 de euro pentru clădire. Primarul spune că în cazul în care această variantă pică, atunci Primăria va construi o creșă pentru că în acest moment există o creșă care poate oferi doar 54 de locuri și este găzduită într-un spațiu comercial.

Pe locul doi se află finalizarea a ceea ce Primăria denumește „drumul european al comunei”, întrucât se edifică cu finanțare comunitară, în valoare de 1 milion de euro. Primarul Mureșan precizează că în acest moment se derulează procedurile de achiziție pentru desemnarea firmei care să organizeze licitația pentru lucrare și că totul va fi pe SEAP. Este semnificativ faptul că o sumă imensă – de 1 milioan de lei – echivalentul a 10 miliarde de lei vechi – va cheltui Primăria pentru curățenie și plata depozitării guboiului colectat din comună. Cea mai mai mare sumă din bugetul comunei – de aproape 3 milioane de lei – va fi cheltuită pentru școlile comunei, respectiv pentru plata salariilor profesorilor dar și pentru întreținerea clădirilor.

Cert este că anul 2017 pare a fi începutul unei noi ere a investițiilor în modernizarea infrastructurii și rețelelor de utilități a comunei Baciu. Astfel, Primăria a depus, la începutul acestui an, șase cereri de finanțare cu șase proiecte la PNDL (Planul Național de Dezvoltare Locală) pentru:

  1. Introducerea canalizării pe străzile Brădetului, Planetelor, Cimitirului, Salcâmului și Mesteacănului. Valoarea investiției este de: 2.938.488 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
  2. Construirea unei grădinițe. Valoarea investiției este de: 4.7888.011 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
  3. Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitatea Suceagu. Valoarea investiției este de: 10.239319 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
  4. Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitățile: Săliștea Nouă, Popești și Corușu. Valoarea investiției este de aproape 6.000.000 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
  5. Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitatea Mera. Valoarea investiției este de: 7.500.000 lei, bani care vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.
  6. Reabilitare podețe și ziduri de sprijin în comuna Baciu = 1.930.000 lei.

În același timp, Primăria a emis Autorizația de Construire pentru distribuirea apei potabile în localitățile: Mera, Suceagu și Rădaia. Lucrarea de investiții va fi executată de către Compania de Apă „Someșul”, care a dat asigurări primarului că șantierul va fi deschis la sfârșitul lunii mai.

Pentru menținerea curățeniei și asigurarea salubrizării comunei, Primăria a cumpărat o autospecială cu perii.