Din aprilie sătenii din Suceagu, Mera și Rădaia se vor putea branșa la conducta de apă

De Paști sătenii din cele trei localități ale comunei Baciu vor avea apă în fața casei.

Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, a anunțat că a primit asigurări de la executantul lucrării că în decurs de o lună, maxim în cursul lunii aprilie, apa potabilă va fi adusă în localitățile Suceagu, Mera și Rădaia, trei dintre satele acestei mari comune a județului Cluj. „S-a finalizat bazinul de captare, s-au instalat țevile și urmează  să se treacă la operațiunea de spălare și igienizare a bazinului și conductelor”, a precizat primarul.  Finalizarea și receptarea acestei lucrări de către Compania de Apă „Someș” S.A. – titularul investiției – va permite permite sătenilor să înceapă demersurile pentru a-și realiza branșamentele la conductele de apă potabilă care trec prin fața caselor acestora. „Primăria Baciu îi va înștiința din timp pe cetățeni – cei care sunt principalii beneficiari ai acestei lucrări de modernizare – asupra pașilor administrativi și birocratici, pe care trebuie să-i facă pentru încheierea contractelor de furnizare a apei potabile cu Compania”, a spus  primarul Ioan Florin Mureșan.

 

Acesta a precizat că lucrarea a fost realizată cu banii proveniți din taxa de redevență pe care Compania de Apă ar fi trebuit să-i plătească Primăriei Baciu pentru conductele care sunt amplasate pe teritoriul administrativ al comunei. „Această taxă de redevență nu a fost plătită de mai mulți ani și am ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei ca banii să fie folosiți pentru a realiza această facilitate atât de așteptată și de necesară oamenilor  din Suceagu, Mera și Rădaia”, a mai precizat primarul comunei Baciu.

La rândul său,  Consilul Judeţean Cluj (CJ) – deținătorul Companiei de Apă Someș – a făcut o informare publică asupra stadiului lucrărilor. „În ceea ce privește proiectul de alimentare cu apă din satele Mera, Suceagu și Rădaia, lucrările sunt extrem de avansate, până în acest moment fiind deja finalizată conducta de aducțiune, respectiv peste 90% din rețeaua de distribuție, adică 21,6 km”. Conform aceluiași for, lucrările au început în aprilie 2018, iar termenul de execuţie este de un an. Valoarea proiectului este de 6,7 milioane de lei.

Vă reamintim că introducerea apei în cele trei localități a fost o adevărată epopee birocratico-administrativă care s-a desfășurat pe mai multe etape. În etapa întâi, s-a realizat aducţiunea apei pe 12 km între Viştea şi Rădaia, din fondurile Ministerului Dezvoltării. Apoi, din fondurile Primăriei Baciu a fost realizată conducta până la şcoala din Suceagu. De acolo au fost trase conductele prin cele trei sate.