Audio șocant! Băsescu: Nu mai pot să mint! Curtea Constituțională a impus modificarea articolului cu abuzul în serviciu

Înregistrare șocantă cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, care susține că oricât de tentant politic și electoral ar fi să manipuleze pe acest fond de iritare generală la adresa guvernului PSD, el nu mai poate să mintă fiind prea trecut prin politică. Intervievat fiind la „Matinalul” de  Napoca fm Cluj, acesta a declarat, în exclusivitate, că în cazul ultra-contestatului articol, care a stabilit un plafon de 200.000 de lei, de la care abuzul în serviciu al unui funcționar public se sancționează cu închisoare, el a spus că modificarea a fost impusă de Curtea Constituțională. ( ascultă fișierul audio!)

 „Eu aș putea să dau apă la moară pe acest subiect, însă sunt prea trecut prin politică pentru a mă mai hazarda… să mint. În realitate, chiar Hotărârea 405/2016 a Curții Constituționale, hotărâre prin care s-a cerut modificarea art.297 din Codul Penal, care vizeaă abuzul în serviciu și se vorbește de nevoia unei limitări. Adică, de la ce daună e infracțiune? De la un leu, de la doi? Traian Băsescu a precizat că la punctul 76 din Considerentele Hotărârii 405/2016, Curtea spune: „oameni buni, la pagubele mici aveți alternativa proceselor civile”, iar persoana fizică sau juridică păgubite de abuzul în serviciu al unui funcționar public își poate recupera prejudiciul pe cale civilă, printr-un proces. „Deci – a mai spus fostul președinte al țării – Curtea Constituțională, în partea de considerente a hotărârii, cere stabilirea unei limite de la care funcționarul intră în pușcărie.”

Traian Băsescu a mai spus că guvernul Grindeanu a avut temei juridic și constituțional pentru modificarea unor articole din Codul Penal și de Procedură Penală și acel temei constă în existența a 55 de hotărâri ale Curții Constituționale, emise în 2014, 2015 și 2016, care trebuiau respectate în maxim 45 de zile și pe care le-au nesocotit toate guvernele și Parlamentele. Acestui temei i se mai adaugă și cel constituit de Directiva 343 a Uniunii Europene, care impune României să modifice alte 10 articole din C.P. și de Procedură Penală până la 1 aprilie 2018.

El a criticat însă guvernul că nu a explicat oamenilor motivele modificării acestui articol și nu a argumentat temeinic valoarea plafonului. „Ce a greșit în mod fundamental guvernul e e că a dorit să reglementeze aceste modificări printr-o ordonanță de urgență și nu printr-o lege în Parlament. Faptul că au încercat să treacă această ordonanță cu o populație nepregătită pe conținutul ordonanței și că au abordat nesistematic toate modificările, ci doar pe cele care i-au interesat”, a mai spus acesta. (Ascultă și ce-a spus Traian Băsescu despre obligativitatea modificării Codului Penal, ca urmare a celor 55 de decizii ale Curții Constituționale și a unei Directive a U.E.)